Malezya’da Pasifik Renkleri ve Doğal Yaşam (dış gezi)

4malezya-1“Davinc’in şifresi” çözüldü mü?
Eğer yolunuz, Pasifik’in pastel batik renklerinin şöleni, Hıristiyan Aborjinlerin otağı ya da “acı ve kan” dolu Budist zikirlerinin sergilendiği, bir Güney Doğu Asya ülkesi olan ve Parlamenter Monarşi ile yönetilen Müslüman Malezya’ya düşerse; parmaklarınıza dikkat edin… Çünkü burada, parmaklar konuşuyor ve “parmak savaşı” sürüyor…
İstanbul’da bulunan Malezya Turizm Ofisi Müdürü İbrahim Çağrı Sağlık’ın katkısı sonucu, Malezya Turizm Bakanı Adnan Tengku’nun çağrılısı olarak gittiğim başkent Kuala Lumpur ve öteki yaşam alanlarında; Pasifik renklerinin gizemli kuytusunda, zikir eder gibi dans etmenin dayanılmaz hafifliğini iki hafta yaşadım… Renklerin keşfi de denebilir bu geziye…
“Selamat Datang!” “Hoş geldiniz!” diye sizi güler yüzle karşılayan, hareketli görüntüler sunan Malezyalılar, tüm renkli ve etnik farklılıklarına karşın; “birlikte yaşama kültürü”nün örneğini sergiliyorlar… (Malay, Hint, Çin, Aborjin, Urdu ve diğer etnik gruplardan oluşan çok renkliliğin dışında Malezya; her yıl yüz binlerce turist çeken nefes kesici deniz ve tropikal yeşilliklerle süslü orman manzaralarına sahiptir.
Başkent Kuala Lumpur’da kendisiyle görüşmem sırasında, bu dost ülkenin “parmak geleneği” konusunda uyarılarda bulunan Türkiye’nin Malezya Büyükelçisi Barlas Özener, parmak olayının önemini vurguladı. Öte yandan, çeşitli konuşma ve açıklamalarında Türkiye-Malezya dostluğunu dile getiren ve bayrağında ay yıldız bulunan Malezya’nın Sultanı Terengganu, Başbakan Ahmet Dato ve Türk asıllı Turizm Bakanı Adnan Tengku’nun konuşmaları sırasında, sürekli başparmaklarını kullanmalarının anlamı nedir?
Malay Müslümanları, yüzyıllar önce Davinc’in şifresi”ni çözmüşler. Ünlü Rönesans ressamı Leonar da Vinci, 1513’de yaptığı “Vaftisci Yahya”, “Kayalıktaki Rahibe” ve öteki tablolarında, gerek Meryem Ana ve gerekse bebek Mesih İsa’nın işaret parmağı, Yahya’yı ya da Tanrıyı göstermektedir.
Asya kıtasının en güney ucunda yer alan, bir yarımada ve 1007 adadan oluşan, 25 milyon nüfuslu, 1 doların 3,40 RM olduğu ve kişi başına düşen ulusal geliri 8 bin doları aşan Malezya’nın; çeşitli bölgelerinde yaşayan ilkel kabileler arasında yer yer görülen bu parmak izlerinin etkileri, bu gün bir turizm potansiyeli olarak yabancılara sunuluyor. Özellikle; Hamile Bakire Adası, Pahang bölgesinde yaşayan ilkel Semelai şöleni, Kelantan’da Silat bayramı, Sarawak Adası Sabah bölgesinde Katu Belud yerlilerinin kafatası avı geleneği, Mulu ve yeşil çayı ile ünlü Kamerun’da 40 bin yıldır yaşayan ve bu gün boynunda altın haç kolyeli ve adı Maria olan Hıristiyan Aborjin kadınların barakaları, Saramak Chamber’de yaşayan Famuların çıplak dansı, 279 merdivenli Batu Mağarası’nda gamalı haçlı rahip heykelleri, iri memeli insan ve hayvan karışımı rahibe resimleri, “acı ve kan” dolu zikir eden Budistlerin renkli Thaipusain Festivali, bu ilginç geleneklerin ve “parmak savaşı”nın sergilendiği gösterilerle dolu…
16. yüzyıldan sonra Güney Asya’ya gelen İngiliz ve öteki Avrupalı misyonerler; ticaret, yağmacılık ve Hıristiyan propagandası yaparak, yerli halka kendi inanç ve geleneklerini aşılamaya başladılar. Malezya’da yaşayan Müslüman(%57), Budist(%21), Hindu(%11), Hıristiyan(%8) ve öteki inançlar(%3) üzerinde etkili olmak için bir dizi yolları denediler. Bunların başında da, Vaftisci Yahya’nın tarikatının çalışmaları dikkati çekmektedir. Bu tarikat mensuplarının “işaret parmağı” semboline karşı, Malay halkı da bunlara tepki olarak, Müslümanların belirgin sembolü olan “başparmak”la anlaşmayı yeğlediler.
Malezya’da bu gün de, anlamlı bir şekilde kullanılan “parmakların dili” ya da “parmak savaşı”; ABD ve AB’nin başını çektiği küresel kültür kuşatmasını sürdüren “batılı-haçlı” misyonerlere karşı, bir eylem biçimi olarak sürüyor.
Geçtiğimiz yıl, IMF ve Dünya Bankası dayatmalarına karşı, “ulusal” ve “bölgesel” çıkışlar yapan Malezya Hükümeti; Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya ve öteki bölge ülkeleriyle yeni ticari ittifak ilişkilerini geliştirmeye başladı. Malezya’nın başparmağı işe yaradı…
Eğer alış veriş yapmak, gezmek, görmek, eğlenmek, dinlenmek, keşfetmek ve balayı geçirmek için Malezya’ya giderseniz sakın işaret parmağınızla; bir yeri ve bir şeyi göstermeyin, işaret parmağınızla istekte bulunmayın ve işaret parmağınızı kullanarak konuşmayın. Bu davranışınız küfür, hakaret ve küçültücü saygısızlık olarak algılanır ve tepki görmeniz mümkündür. Bunun için başparmak kullanmanız gerekli.
Malezya’da işaret parmağı “Aut”, başparmak “İn.”
www.dursunozden.com.tr
Fotoğraflar: Dursun Özden arşivi.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

shared on wplocker.com