Soyağacı
Atatürk’ün soyağacı, yaklaşık 700 yıl öncesine kadar belgelendi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün ataları; 1450’li yıllarda Anadolu’dan (Karaman’dan) Balkanları Türkleştirmek ve İslamlaştırmak için yapılan iskan planları gereği Selanik’e gelen, Eğribucak Kızıl Oğuz Boyu olan Toros Dağı Türkmen Yörük asıllı, Selanik Mevlevihanesi’nden Bektaşi Şeyhi, Sofuzade Molla Hasan Efendi torunudur.
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ve babası Alirıza Bey, üç kuşak öncesinden akrabadır.
Benim soyağacımda, anne tarafından Öngel soyadı ile Karaman yöresinden Molla Hasan torunu Molla Durmuş ile Boz Hatice evladı.
Baba tarafından ise; M.Ö: 3500’de, Ereğli İvriz ve Porsuk Hitit Höyüğü’ne yerleşen Sümer, Hitit, Tuvana, İlhanlı, Selçuklu ve Ermenekli Karamanoğlu Mehmet Beyin dayısı olan Nure Sofi ailesindenim.
Kayı Türkmen boyundan, Ulukışla’nın Sansar Obasına ve Çatalkaya-Merküğün yerleşkesine gelen; önce Şaman ve sonrada Müslüman Sünni-Hanefi Meshebi’nden olan Ümmühan hanım ile Rıza oğlu Ali Özden Efendi olarak kayıtlarda yer almaktadır.
13. yüzyılda Karaman’dan Niğde’nin Hamidiye (Ulukışla) kazasının Bayağıl Köyünden (Beyin ağılına) gelip yerleşen, hayvancılık ve tarım ile uğraşan yoksul bir köylü.
Osmanlı Dönemi Konya Sancağı’na bağlı ve Niğde Salnamesi kayıtlarında yer alan, 1927’de açılan Beyağıl Köyü İlkokulu ve Ulukışla askerlik şubesi kütüğünde belgelenen bu veriler doğrultusunda yeni kaynaklar bulunmaktadır.
Beyağıl Köyünü yurt edinen atalarımızın soyağacı; Anadolu’da yaşayan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, yerleşik Yörük Türkmen Kayı Boyundan gelmektedir.
M.Ö: 3. Yüzyılda, bu topraklarda (Beyağıl Köyü Bedirge-Öz semtinde), güvenlik gerekçesiyle 17 gün konaklayan Makedon Kralı Büyük İskender Ordusu’ndan sonra; bu topraklara düşman ayağı basamadı.
Anadolu’nun güneyinde yer alan, doğal güvenlik kuşağı Toros Dağları’nın güneyine açılan ve stratejik tek kapı olan Şekerpınar’ı ve Gülek Boğazı burada bulunmaktadır.
5 Ağustos 1920’de Pozantı Kongresi’ne trenle gelen, bağımsızlık savaşı veren mazlum ulusların umudu olan Mustafa Kemal Paşa’nın şu sözü anlamlıdır.
Bacası tüten Yörük obaları yanı sıra, bölge insanının ve bu coğrafyanın stratejik önemini anımsatan özlü sözleri, Büyük Nutuk Kitabında yer almaktadır.
Kemal Paşa, Ulukışla’dan geçerken, Kuvayi Milliye Çığlığı yankısında, Milli Mücadeleyi örgütlemiş ve Cumhuriyet Devrimlerinin ilk müjdesini vermişti.
Kökü derinlerde olan Anadolu Medeniyetleri soyağacı gölgesinde, Atatürkiye yeniden…
Kaynak: TC. Genel Kurmay ATASE Arşivi. İstiklalsiz Din Olmaz, Anadolu’nun Aydınlık Yüzü Ulukışla, Dursun Özden, Akademisyen Yayınları.