Yaprak Dede (A. Nihat Gökyiğit) Yaşamını Yitirdi
Dursun ÖZDEN (Belgeselci, Gezi yazarı)
1997 yılında Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırılan çevreci iş insanı, Tefken Holding’in kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, 97 yaşında yaşamını yitirdi.
Tekfen’de patronum, Anadolu Su Medeniyeti ve Anadolu Karızları belgeselimin ana sponsoru olan çevreci işadamı (Yaprak Dede) Nihat Gökyiğit abinin ölümü hepimizi çok üzdü. Işığın, toprağın ve yaprağın bol olsun abim…
Selçuk Yaşar Ödülü’nü ve TÜSİAD teşekkür plaketini alan Ali Nihat Gökyiğit “üzmek değil, izlemek lâzım” dediği doğanın başrolde olduğu, okuduğu ve yazdığı kitaplara, sanata ve doğa belgesellerine olan desteğin 97 yıllık ömre sığan örnek bir yaşan öyküsü… Özellikle; geçtiğimiz yıl aramızdan erken ayrılan, değerli dostum belgeselci Kemal Öner’in yönettiği “Çölün Mavi Gözü: ARAL ” belgeseli yapımcılığı ve Dursun Özden’in yönettiği “Anadolu Karızları” belgeseli ana sponsoru olan ve pek çok doğa, çevre, kültür ve sanat çalışmalarına destek veren Nihat Gökyiğit abi, hep yaşayacaktır…
Tekfen’in kurucusu Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit 97 yaşında hayatını kaybetti. Ali Nihat Gökyiğit, Tekfen’in yanı sıra TEMA vakfı kurucuları arasında da yer alıyordu.
Gökyiğit aynı zamanda, arkadaşı Toprak Dede Hayrettin Karaca ile 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA’yı, yani Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın da kurucusu olarak biliniyor. Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca, 2020’de yaşama veda etmişti.
TEMA Vakfı, Ali Nihat Gökyiğit’in ölümüyle ilgili twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Yaprak Dedemiz Sayın Ali Nihat Gökyiğit’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun” ifadelerine yer verdi. Ali Nihat Gökyiğit’in cenazesi yarın ikindi namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.
A. Nihat Gökyiğit Kimdir?
Ali Nihat Gökyiğit 23 Şubat 1925 yılında Artvin’de dünyaya geldi. Robert Koleji’nde eğitim alan Gökyiğit yükseköğrenimini Michigan Üniversitesi’nde inşaat mühendisliğinde yaptı. Türkiye’ye dönmesinin ardından Robert Kolej’den arkadaşı Feyyaz Berker ile daha sonra Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olacak olan Tekfen Holding’i kurdu.
Toplumsal Sorumluluk Faaliyetleri – Vakıf & Dernek / Mesleki Kuruluş Üyelikleri
TÜSİAD, Yönetim Kurulu üyeliği (3 yıl)
Gürcistan ve Kırgızistan Fahri Konsolosu
Türkiye-BDT İş Konseyleri Başkanlığı (10 yıl)
Karadeniz İş Konseyi Türkiye Temsilciliği (10 yıl)
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), Yönetim Kurulu Üyesi (15 yıl) ve Şeref Üyesi
TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı), Kurucu ve Mütevelli Heyet Başkanı (Tema Vakfı’nın çevre, doğal varlıkları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik ilk projelerini ve doğaya dost üretimler serisini, sponsorluklarını üstlenerek harekete geçirdi. Bunlardan “Camili Beldesi Sürdürülebilir Kalkınma Projesi” Johannesburg Dünya
İstanbul’da eşi adına yaptırdığı 50 hektarlık Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, bir eğitim ve araştırma merkezi olarak gelişti.
Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren su, enerji, çevre ve doğal varlıklar ile ilgili pek çok kuruluşun faal üyesi olan Gökyiğit, her yıl İstanbul’da düzenlenen “3 Denizin Öyküsü” Enerji Konferansı’nın kurucusu ve eş başkanlığı yaptı.
Dünyanın en problemli coğrafyalarından olan Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz’in 23 ülkesinin müzisyenlerini bir araya toplayarak kurduğu Tekfen Filarmoni Orkestrası dünya barışına hizmet eden en önemli kültür faaliyetlerinden biri oldu.
Gürcistan’da Fahri Vatandaşlık, Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleri tarafından “Fahri Doktora” unvanları verilen Gökyiğit, 1997 yılında Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı.
25 Ocak 2023’de sonsuz ve zamansız yolculuğa çıktı. Yaprak Dede (Nihat Gökyiğit), can dostu Tokrak Dede (Hayrettin Karaca) ile buluştu… Işığınız, toprağınız ve yaprağınız bol olsun…
Kaynak: www.dursunozden.com.tr