Bir Turizm Cenneti ve Açıkhava Müzesi KAPADOKYA (İç gezi)

Kapadokya, Şiir Örtüsü Mor

Bir dünya cenneti ve Anadolu Medeniyetinin alternatif turizm potansiyeli olan Kapadokya, bizi çağırıyor, yeniden… 

Arkeolojik bulgular, tarih, kültür ve doğa turizminin eşsiz yerlerini keşfetmek, tanımak, yaşamınızda merak ettiğiniz pek çok şeyi görmek, alış veriş yapmak, dinlenmek, tanımak ve konuksever insanların otağında mola vermek için, Kapadokya’yı seçin…

Kapadokya’nın merkezi, organik tarım ürünleri ve özgün mutfak kültürü açısından da Nevşehir’in şirin ilçesi olan Avanos, tam da sizin damak tadına uygun bir yaşam alanıdır. 

Dört mevsim gezip göreceğiniz bu cennet mekan, sanat ve estetik duygularınızın da tavan yapacağı dost bağı ve bir gönül evidir. Sevdiklerinizle yaşamınızda kaçamak yapacağınız ve “keşke” demeyeceğiniz bir deneyim yeridir Avanos. 

Anadolu’nun beline dolanarak akan Kızılırmak üzerindeki asma köprü, sevenleri kavuşturan bir elmas gerdanlıktır. Ateşli güzel al atların üzerinde yapacağınız her tur, sizi bir başka alemleri keşfetmenizi sağlayacaktır. Bereketli Anadolu toprağının suyla öpüştüğü yerde, yeraltı mazgallarının sessiz çığlığı ve hüzmesiz yılkı rahvan tayların nal sesi eşliğinde dönen çarklar üstünde testi, çömlek ile Teşup ve Kibela’ya dönüşen çamurun, usta ellerde sanat eserine dönüşmesine tanık olmanız; sizin huzur içinde sevgide odaklanmanıza ve sevginizi sebil eylemenin dayanılmaz hafifliğini yaşamanıza neden olacağını asla unutmayınız. Bir gezi sonrası, şiir evinde sevdalanıp, dudak izindeki yeni türküler eşliğinde, tan çiçeğinin taç yaprağı öptüğü ala şafakta, dans eden balonların sırdaş renkler kuşağında, perilerin zikirine tanıklık edeceksiniz, yeniden…

“Kör de bilir Avanos’un yolunu / Testi, bardak kırığından bellidir…” diyen Aşık Seyrani gibi yolunuzu ve yordamınızı bulacaksınız, el yordamıyla her kuytuda… 

Ozan İbrahim Tokmak’ın Büyük Avanos Oteli’nde, testi kebabı ve kırmızı şarabın ya da  sazın söze karışması ile Hitit Güneşi’ne yönelecek ve Asya hanımın duvar resimlerinde dona kalacaksınız…

Bölgede organik tarımın öncülerinden olan, eski gazeteci ve şair dostum Osman Yüksel’in Turizm İşletme belgeli Bağ Evi’ndeki havuz başında; Avanos Bağ Bozumu Şenlikleri için gelen sanatçı ve vatan sever can dostların özlü sohbeti, sazı, sözü ve şiir dinletileri, sabahlara dek süren, dolu dolu şarkıları ve ağız dolusu gülüşleri, dolunayı kıskandıracaktır… 

Sarhoş ve ateşli al atların, yitik zaman ışığındaki nal sesleri, gün doğumuna dek dans eden çılgın ve firari perilerin, sevdikleri cinlerle koyun koyuna ve dudak moru örtülü serin ve derin şafakta, peri bacaları içinde başlayan yorgunluk uykusuna dek sürmektedir. Bu düş ve beden hali, gönül kapınızı aralayan bir dostunuzun, çıngırakla karışan ve geceyi yırtan narasına dek, dingince sürecektir…  

Güvenli ve mutlu bir tatil yapmak istiyorsanız, Avanoslu güzellerin öpülesi ve hünerli ellerinde anlam bulan ve yaşamın sevda ve hüznünü dokuyan hali ve kilim emekçisi meleklerin kirkit sesleri, bozacı çığırtkanların ve sabah selası okuyan adamın çağrısına karışmaktadır, her seherde…

“Ömrü billah mektep yüzü görmedi, Bu kadar nakışı nerden belledi? Kirtim kirt, kirim de kirt…” diyen ozan Enver Gökçe’yi de analım istedim. Nice şiirlere ve sevda öykülerine esin kaynağı olan Kapadokya’nın ve şiirin esrik mekanı olan Avanos Kirkit Hotel’de, profesyonel rehber ve turizm işletmecisi Osman Nuri Diler rehberliğinde, bir uygarlık burcu olan Anadolu Medeniyetinin ve tüm Kapadokya’nın sırdaş izlerini bulursunuz, yeniden…

Biz konuklarına bu huzurlu dinginliği yaşatan sevdalı dostlarıma, tüm politik kirliliklere karşın; ülkeme ve Anadolu insanına olan bağımı ve güvenimi pekiştiren vatansever halkımın yiğit ve cengaver / aydın öncülerine, sanat ve kültür elçilerine sonsuz ve zamansız teşekkür ederim… İyiki varsınız… 

Yunus Emre gibi; “Sevgimizi sebil eyledik…” Dünyadaki mazlum halkların esin kaynağı ve umudu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi; “En zor koşullarda bile umut ve ütopyamızı asla yitirmedik…” 

Yine seneye; nefsin ve nefesin dirilip, sözün uçtuğu yerde, Kapadokya’da; yeni bir şiirin ıslak ve esrik dudak izinde mola vermek ve kavuşmak dileğiyle, dostlukla…

Anadolu vatan, Kapadokya can, Avanos’a canım kurban…

Dursun Özden 

 

 

İÇ GEZİ: KAPADOKYA

Dünyada barış, huzur ve güven algısı giderek yok oluyor… Farklı kültürleri, medeniyetleri ve coğrafyaları görmek, keşfetmek, tanımak ve alış veriş yapmak için yapılan turizm eylemi de zarar görüyor… İnsanoğlu, kendi neslini ve yaşadığı doğayı-çevreyi katlediyor, kirletiyor…

Bölgemizde onlarca yıldır süren savaş ve terör, ülkemiz üzerinde sürdürülen uluslararası kirli oyunlar ve kötü politikaların yanı sıra, yanlış turizm yatırımlarına karşın; Anadolu halkının konukseverliği ve güvenilirlilik algısı büyüktür…

Bölgede kendi mülklerinde yaşayan Fransız ve bazı ülkelerin vatandaşları da evlerini satıp, Türkiye’yi terk etmekteler.

Öte yandan; Amerikalı ve Avrupalı turist sayısında azlık olması bir yana, Asya ve Uzakdoğulu turistlerin bölgeye akını sürüyor. Az da olsa, Türk lirasının değer kaybı da buna etkili olmaktadır. Bu durumlar, Kapadokya’yı yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelmesinde haklılık yanı ağır basmaktadır.

Kapadokya, Anadolu’nun orta yeri… Anadolu’nın can suyu ve güvenlik kuşağı olan Kızılırmak’tan besleniyor… Doğanın ilahi ve aşk dolu ritmi, çömleğin müzikal sesinin kaynağı has topraktan… İnsanları en az  toprağı kadar sevdalı ve duru. Nice sevda türkülerine konu olan Kızılırmak kadar coşkulu, hüzünlü ve şen şakraklar…

Kapadokya’ya nasıl gidilir? diye endişelenmeyiniz. Nevşehir merkezine ve ilçeleri Ürgüp, Avanos, Uçhisar, Göreme, Derinkuyu ve Özkonak’a gitmek çok kolay. Nevşehir’in en şirin ve turizm potansiyeli yüksek ilçesi olan Avanos’a gitmek de basit. İçinden nehir akan şirin şehir Avanos’u, Kızılırmak ikiye bölmekte; ya da iki sevdalı olan Avan ile Nos’u, asma köprü birleştirerek, Avanos’u kavuşturmaktadır.

Buraya kara yoluyla yurdun her yanından otobüs var. Hava yoluyla ise, Kayseri ve Nevşehir Havalimanı’na düzenli uçak seferleri yapılıyor. Nevşehir (Gülşehir) Hava Limanı’ndan Avanos’a servisle 45 dakika ve Kayseri’den ise, 1 saatte gelmek mümkün.

Zengin mutfak kültürü ile konuklarının damağında tad bırakan Kapadokya denince akla gelen: Peri bacaları, balon turizmi, inanç turizmi, Kızılırmak, yeraltı kentleri ve antik çağdan günümüze uzanan pek çok medeniyetin izlerini keşfetmek için, bu bereketli topraklara gelmenizde nedeniniz olmalı…

Bazı tekelci turizm işletmecisi ahtapotlara karşın; yerel kaynakları ve olanakları doğru kullanan doğal, tarihi, kültürel ve eko-turizm potansiyelini yaşatan turizmcilerde bulunmaktadır. Osman Nuri Diler (Kirkit Otel ve Atçılık Turizm), rehber Ali Rıza İlkez, fotoğrafçı ve gazeteci Metin Yıldırım başta olmak üzere; yazar İbrahim Tokmak (Büyük Avanos Otel işletmecisi) ve şair-gazeteci Osman Yüksel (Avanos Bağevi Pansiyon-Kapadokya Organik Tarım İşletmecisi) gibi pek çok Avanos sevdalısı dostların, bölgenin doğru tanıtımına katkısını hiç kimse görmezlikten gelemez.

Nevşehir’in şirin beldesi Göre’de bulunan ve zamanımızdan 5 bin yıl öncesinin izlerini taşıyan, 6 km. uzunluğunda ve bu gün hala içinden su akmakta olan Göre Karızları (Yeraltı su kanalları), Anadolu Su Medeniyeti’nin en belirgin ortak tarihi mirası olarak; korunmayı, tanıtılmayı ve yaşatılmayı bekliyor. Bir mühendislik harikası olan Kapadokya Karızları, su turizmi açısından da keşfedilmeyi bekliyor.

Kapadokya’da peri bacalarından gün batımını izlerken, beyaz atları diyarı bu gizemli coğrafyanın sırdaş sevdalarına tanıklık ettik. Başı dumanlı ve tüf dokuların kaynağı Erciyes Dağı’nın volkanik doruğunu öperek, bizi kucaklayan ve içimizi ısıtan tan kızılı şafağın ilk gün ışıklarını öperken, bazı ölümle sonuçlanan kazalara da neden olan çevre kirliliği yaratan ve sınır tanımayan yüzlerce balonun kustuğu zehirleri deşifre ediyordu. Görebilene…

Perilerden arta kalan yitik zamanlarda; gün batımında çılgın ve uçuk konuklarına el sallayan Erciyes, Melendiz ve Hasan Dağı; “Kar ile Kor” efsanelerine ve yabanıl yaşamlara göz kırpan, doğa dostu ve koruyucusu Dr. Lütfi Dokuzoğlu’nun sırdaş ve şen şakrak sevdalarına tanıklık ediyordu…  Salı ertesi, iyi akşamlar Perşembe demeden daha, türkünün şinanayında şenlik vardı…

Bağından koparılan organik, körpe domatesin kahvaltı tabağımıza düşüşüne tanıklık ettiğimiz, bölgede organik tarımın öncüsü gazeteci, şair Osman Yüksel’in iki ayrı bakanlıktan sertifikalı bağ evi pansiyonu, bir başka Avanoslu ev sahibi olarak yer etti gönlümüzde. Bölgenin gezilip görülmesi gereken yerlerin başında; mübadele artığı kalıntılar, şapel, kilise, manastır, han, kervansaray ve yeraltı şehir kalıntıları, yeni oluşan peri bacaları, kuş evleri, kaya evler ve pansiyonlar, halı-kilim dokuma tezgahları ve seramik satış yerleri, çömlek yapım atölyeleri ve satış mağazaları yanı sıra; eski Nevşehir yolu üzerinde bulunan ve bölgenin tek kapalı yeraltı dehlizleri arasında kurulu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı ilk özel Güray Çömlek Müzesi de turizm potansiyeli olarak mutlaka değerlendirilmeli.

Kapadokya’nın gözbebeği olan Nevşehir’in bu şirin ilçesi Avanos’da ne yenir ve ne içilir diye düşünmeyin. Konuk severliği ile ünlü Osman Yüksel’in bağ evindeki havuz başında ve cevizli çardakta organik kahvaltının tadı damağımızda. İbrahim Tokmak’ın ikramı testi kebabı ve Kirkit Pansiyon’da sunulan akşam yemeğinde, kırmızı şarap eşliğinde, çömlekte pastırmalı kuru fasulyenin yanında, domates turşusu yemeyi unutmayınız. Kapadokya’nın bereketli bağlarında yetişen öküzgözü, şiraz ve öteki üzümlerden yapılan kırmızı şarap da içilecek şeylerin başında geliyor. Bölgede yaygın olarak üretilen ve boş zamanlarınızda yiyeceğiniz patates kızartması ve kabak çekirdeği, midenizi yatıştıracaktır.

Kapadokyalı halk ozanlarının dilinden düşmeyen ağıt, bozlak ve türkülerde Kızılırmak, çömlekçi güzeller ve beyaz atlı süvarilerin bildik öyküleri yankılanmakta… “Kör de bilir Avanos’un yolunu, testi bardak kırığından bellidir…” dizelerinin yazarı Aşık Seyrani’nin yanı sıra; bir başka halk ozanımız Enver Gökçe ise, halı dokuyan Avanoslu kızları şöyle tanımlamaktadır: “Ömrü billah mektep yüzü görmedi, bu kadar nakışı nerden belledi, kirtim kirt–kirtim de kirt…”

Uzun yıllar sonra yeniden gittiğimiz; sazlı, sözlü ve kültür yüklü sohbetleriyle ünlü Avanos’tan, sevgi dolu dostluklarla ayrıldık. Avanos Şenliklerinin daha da gelişerek devam edeceğine inancım sonsuz.

Tüm bunlar, bizlerin Avanos’a yeniden gelmesi için; nesnel, insani ve dostça gerekçelerdir… Benim gibi Avanos’un iki yakasını birleştiren ve nice sevdalara esin kaynağı olan Kızılırmak üzerindeki asma köprüde, gönlünüzü ve gözünüzü unutabilirsiniz…

Büyük Avanos Otel’in havuz başındaki şiir dinletisine katılır ya da Osman Yüksel’in sazı ve sözüne eşlik edip; “Kalbim Bağ evinde kaldı…” diye bir şarkı tutturabilirsiniz, yeniden…

Bir açık hava müzesi olan Kapadokya’da, güven ve huzur içinde sevgide odaklanmanın tam zamanı… Kızılırmak kıyısını süsleyen Avanos’un candan, konuksever, güler yüzlü dost insanları, yaşanası doğası, tarihi ve kültürü ile yeni sevdalı konuklarını bekliyor…

Dursun ÖZDEN

Kaynak: www.dursunozden.com.tr

kapadok

12071615_501870239986815_808944185_n64EN2C640776C12071820_501870539986785_1706693439_n12071821_501870349986804_124769755_n13K.anadolu keriziEN2C6699EN2C5336EN2C4624EN2C5189EN2C4910EN2C4613EN2C4740EN2C5210EN2C4994otyamEN2C1039EN2C0867EN2C0683EN2C0654EN2C063510p10632653_10202896917163516_8921460876865816323_nEN2C6574EN2C6528EN2C64879FC41FF56198-1DSC0nmkj01113a

Yoruma kapalı.

shared on wplocker.com