Bergama Kazı Başkanı Pirson’dan ilginç açıklamalar

Bergama Ören Yerleri Kazı Başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü sayın Prof. Dr. Felix Pirson ile “Uygarlık Burcu Bergama” belgeselimiz için yaptığımız özel röportajımız iyi geçti… Sayın Pirson, Bergama’nın tarihi ve kültürel zengin mirası yanı sıra; alternatif turizm potansiyelini de anlattı. Pirson zeytin, pamuk, üzüm, peynir, çam fıstığı ile aynı zamanda tarım ve organik mutfak kültürü ile de zengin olduğuna dikkat çekti. Yaşayan tarih ile iç içe yaşayan halkın sosyal ve folklorik özellikleri ile de UNESCO’nun geç kalmış adayı olmasının önemini vurguladı. Antik tarihten günümüze kalan ve hala işlerliğini koruyan su medeniyeti, su sesinden şifa arama, hamam ve ılıcalarıyla da Bergama, yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi olduğunu söyledi… Özellikle, Kale ve Atmaca mahallesinde yaşayan Roman halkın folklorik renklerinin bir zenginlik olduğunu ve Kozak Vadisinde çam fıstığı üreten Alevi halkın geleneksel Cem Evlerinde gerçekleştirdikleri kültürel zenginlerine de dikkat çeken Pirson, Tunç Devrinden günümüze kadar tüm izleri bulunan inanç ve sosyal yaşamın tam bir turizm potansiyeli olduğunu anımsattı. Tarihi eserlerin koruma amaçlı yurt dışına çıkışını anlatan ve başka konulara da dikkat çeken Pirson, Berlin’de bulunan Pergamon Zeus Tapınağı üzerine bir sorumun ardından; “her eser bulunduğu yerinde kalmalı ve korunmalı” diyerek, bir başka tartışmalı konuya da ışık tuttu…

pirson

IMG_E9206IMG_7939IMG_7936IMG_7934IMG_7933tarihi-bir-carsi-tashanEN2C6407EN2C6699105-turk-hamami--2-EN2C1387IMG_7950

Yoruma kapalı.

shared on wplocker.com