SARI BENİZLİ GÜZ MEVSİMİ, ÜSTÜN AKMEN’İ DE ALDI

tiyatro-elestirmeni-ustun-akmen-hayatini-kaybetti-(2)

PEN eski başkanlarından, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı, üyemiz eleştirmen Üstün Akmen’i yitirdik. Okurlarına, yazarlarımıza, dostlarına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Yazarımız için 3 Kasım Salı günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 10.30’da bir tören yapılacaktır. Sonrasındaysa Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından sevgili Akmen, Karacaahmet Mezarlığı’ndan sonsuzluğa uğurlanacaktır.

Sevgili Üstün Akmen ile 1973 yılında İstanbul Sinematek ve 1991 yılında da TEKFEN’de birlikte çalıştım. Üstün abi, şimdi çok sevdiği arkadaşı Onat Kutlar ve Kuzgun Acar’ın yanına gidiyor. Sözcükler içinde uyusun. Işığı ve bereketi bol olsun….

Üstün Akmen (1943-31 Ekim 2015)

İtalyan Lisesi ve Ticaret Okulu’nu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi.1969 -1994 yılları arasında çeşitli şirketlerde yöneticiliğinin ardından 1995 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ne geçti. Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı. 1997’de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğünü ve Cumhuriyet Kitap Kulübü’nün Başkanlığını, bu arada da “Cumhuriyet Kitapları”nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 2001 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı, bir yılı aşkın bir süre İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdürdü. Akmen, bir süre de Can Yayınları’nın Genel Müdürlüğünü yaptı.

Üstün Akmen, 1961 yılından bu yana ara vermeksizin yazdı. Önce “Evrim”, “Dönem”, Yeni Ufuklar, “Yeni İnsan”, “Yeni Dergi”, “A” gibi dergilerde öykü, poeme-prose ve denemeleri yayımlandı. Sonra Soyut dergisinde göründü. Biçimde serbestlik, düş gücü ve özgür bir anlayışı benimsedi. 1970’li ve 1980’li yıllarda, ekonomi dergileri ile Milliyet, Güneş gazetelerinde yayımlanan Türk ekonomisi, dış ticaret, vergicilik konularındaki inceleme yazılarına kendi deyimiyle “edebiyat bulaştırdı”.

Mart 2012 tarihine kadar “tiyatro” dergisinin her sayısında eleştirileri yayımlandı. Uzun yıllar, Milano’da yayınlanan ünlü sahne sanatları dergisi Il Sipario’da İstanbul’da sahnelenen opera-bale-tiyatro eserlerini tanıttı ve eleştiri yazıları yazdı.

Tiyatro eleştirileri Evrensel gazetesindeki “Gözlemevi” köşesinde, “TEB Oyun” dergisinde ve çeşitli internet sitelerinde, müzik yazıları ise Andante dergisinde düzenli olarak yer aldı.

www.dursunozden.com.tr

 

Yoruma kapalı.

shared on wplocker.com