|
Üye OL

Güzel sözler



“Imgesel güç ve söylem biçimi ile Anadolu’nun yeni şiir dilini yaratan Dursun Özden köse yazılarında; yıllardır dil kirliliği ile savaşan ve Dil Bayrağımız Türkçenin korunup zenginleşmesi için özveriyle çalışan, örnek bir fikir emekçisidir. Kadıköy’de en yakışıklı fotoğrafımı o çekti. Kör gözüme sağlık...”
Fazıl Hüsnü Dağlarca


“Türk Fideller, Bandırma-Granma, 1919-1959, Raki-Rom, Semah-Salsa ve 12 öncü komutanla başlayan ‘Kurtulus ve Aydınlanma Devrimi’ ortak paydasında; bizim ve mazlum halkların esin kaynağı olan, büyük insan Atatürk’ün ülkesinden-Türkiye’den gelen yazar Dursun Özden’e, İstanbul özlemiyle ödül vermek ne güzel...”
Fidel Castro Ruz



“Bati merkezli yalanları çürütenlerden Dursun Özden; UNESCO’nun da onayladığı, Çin’deki Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi’nde, tarihi Turfan Karizi (yer altı su kanalları) üzerine yaptığı belgesel çalışmasıyla; Asya tarihinin yeniden yazılmasına ışık tuttu. Avrasya Kültürü ile dünü yarına bağladı. Kutlarız...”
Prof. Dr. Geng Shimin



“Dursun Özden, Azernews’deki yazıları ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’ndeki ‘Anadolu Yörükleri ve Kaybolan Etnik Kültürler’ üzerine yaptığı alan çalışmasıyla, Türk Dünyası’na ne kadar büyük hizmet etmektedir...”
Prof. Dr. Hüseyn Ismayilov



“Kuzey ve Batili petrol şirketlerinin; Sudan basta olmak üzere, tüm Kara Afrika kıtasında oynadıkları kirli oyunlarını ve Afrika’daki Türkleri belgeleyen Dursun Özden’i, Türk-Arap dostluğuna ve halkların birlikte yasama kültürüne katkısından dolayı kutluyoruz...”
Mohamed Elhassan Ahmed Elhaj



“Dört kez ölümden kurtardığım yakışıklı hastam ve çapkın sevgilim Nazım’ın izinde yürüyen, güler yüzlü romantik Türk Sairi Dursun Özden; Sibirya’da yaptığı 10 bin kilometrelik tren yolculuğunun ardından, Votkinsky’deki evimde konuğum oldu. Onda, Saman Türk Kültürü ve Nazım Hikmet kokusu var. Özden’e evimi, arşivimi ve gizemli yüreğimi açtım...”
Dr. Galina Gregorevna Kolesnikova



“1921 yılında Ankara’da doğduğumda, isim babam Kemal Atatürk’ün can yoldaşı olan babam İbrahim Ebilov’dan hareketle; Türk Kurtuluş Savası’nın bilinmeyen yanlarını belgeleyen sevgili Dursun Özden’i kutluyorum. Dünyanın 66 haline tanıklık eden ‘Çagdas Evliya Çelebi’ ve Gezgin Sair Özden’in şiirsel yazıları mutlaka okunmalı...”
Anadolu Adilova




BEYŞEHİR KEHRİZLERİ (araştırma-iç gezi) PDF Yazdır e-Posta
ozdendursun tarafından yazıldı   
Salı, 31 Ağustos 2010 20:23

Eflatun Havuzu'nda Tanrıça Sibel ve İvriz'de Bereket Tanrısı Tuwana, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'dan sevgi bekliyor

Konya'nın öteki coğrafyalarında olduğu gibi Ereğli ilçesindeki Ivriz Kaya Anıtı ve Beyşehir ilçesinde de, tarihi kökleri zamanımızdan 9 bin yıl eskilere (Cilalı Taş Devri'ne) uzanan Hitit uygarlığının kalıntıları bulunmaktadır. Çevresi kirliliklerle dolu ve bakımsızlığı ile dikkat çeken tarihi Hitit (Eflatun) Havuzu ve Pınarı yetkililerden ilgi bekliyor. Hiç kuşkusuz, bunların başında Beyşehir Kehrizleri ve havuzları bulunmaktadır. Buna en güzel örnek ise, Beyşehir'e 22 km. uzaklıktaki EFLATUN PINARI VE HAVUZU başında bulunan kaya kabartmalı HİTİT ANITI, tüm görkemiyle ayakta duruyor. Özellikle, havuz başındaki kaya kabartmalar üzerinde bulunan gök ve yer tanrılarının huzurunda, havuzda çırılçıplak çimen Fırtına Tanrısı Teşup ile güzel Tanrıça Simel'in dans ve büyülü figürleri, öteki tanrıları kıskandıracak ve baştan çıkaraca k kadar tahrik edicidir. Eli başaklı iki bereket tanrısının kınalı akşıklı folklorik dansları, suya yansımakta ve çevre pınarlardan gelen su ve kuş sesleri ile insanlar şifa bulmaktadır. Mesutlar köyü yakınındaki Çal Dağı'ndan yeraltına sızan kar ve yağmur suları, 26 km. batıda bulunan Eflatun Pınarlarından havuza dökülmektedir. Hiç kuşkusuz bu yeraltı su kanal sistemi (kehrizler), %6 akarkotu ile hiçbir teknolojik gerece ve başka bir güve gereksinim duyulmaksızın, kendi doğal akarı (yer çekimi) sayesinde havuza ulaşmaktadır. Bu tipik bir Anadolu tarihi yeraltı su yapısı olan Beyşehir Kehrizi, Celal Dağı, Eğirler, Sevindik ve Sadıkhacı köylerini geçerek, Eflatun Pınarı olarak bilinen tarihi Hitit Anıtı Havuzu'na ulaşmaktadır. Yerin yaklaşık 5-20 metre altından giden bu yeraltı su galerisi, hem yapım hem de sonradan açılan havalandırma bacaları (kuduk) ile soluklanmaktadır. Bol mineralli, yumuşak, tatlı, içimi hoş ve yazın soğuk, kışın ılık su akmaktadır bu kehrizlerden. Hiç kuşkusuz, Çin, İran, Azerbaycan, Umman, Suudi arabistan, Fas, Peru ve Amaerika'daki karızlardan daha eski ve özgün oluşu nedeniyle, bilim adamları, araştırmacılar ve hidrologlar tarafından mutlaka dikkate alınmalıdır. Kültür ve Turizm Baka nlığı adına çekimine başladığım "UYGARLIK KÖPRÜSÜ ANADOLU KARIZLARI" belgeseli, bu uygarlıklları keşfetmemize, korunmasına, tanıtılmasına ve su kullanma bilinci verilmesine büyük katkıda bulunacağı inancıyla; Yoleri Gezgin Derviş, yollara düştü yeniden....

Pınar hafif dalgalı bir yerde kalkerden, yassı bir tepenin eteğindeki yaklaşık yüz metrekarelik bölümden kaynar. Abide, Ereğli'deki meşhur İvriz Kabartması'nı da andırır. Ne var ki geçen zaman içinde, çevrede o medeniyetten pek iz kalmamıştır. Kuzeyde yüzünü pınara doğru çevirmiş muhteşem bir abide vardır. 7 metre eninde ve 4 metre yüksekliğindeki abide, 14 muazzam taştan yapılmıştır. Hitit dönemine ait olup, oldukça önemlidir ' Anıt biçimine bakılarak IV. Tudhaliya dönemine tarihlenmektedir 2 M.Ö. 13. yüzyılın son çeyreğine rast gelen bu dönemde anıtın bulun­duğu bölgede IV. Tudhaliya'nın kuzeni Kuruntu hüküm sürdürmüştür. "Eflatunpınar, bütün Anadolu'ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani 'Hitit sanatı taklidi' tarzdaki anıtlardan biridir. Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor. Gölün üzerinde 14 lahit boyundan oluşan bir cephe yükseliyor (7.02x3.30 metre). Enflatunpınar'da işlenen temada, bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneşin ön plana çıktığı görülür. Anıt, kült yeri l0 özelliği taşımaktadır. Bir süre burada yaşadığına inanılan (?) ünlü Eflatun'dan dolayı bu adı aldığı sanılmaktadır."11 Aslında Eflatun ile anıt arasında bir ilgi olması pek mümkün değildir. Adı verilirken renginden esinlenmiş olması ihtimali daha güçlüdür.

www.dursunozden.com.tr

LAST_UPDATED2
 

Kiralık Kamera

KİRALIK
SONY NX5P

Full HD (1080x1920)

Dijital Video Kamera,

Işık ve Ses seti









İletişim:
ozdendursun@gmail.com

Son Yazılarım